Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

Ανακοίνωση για τη δίωξη κατά του Σ.Μπάγια

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Πολιτικής Κίνησης Δικηγόρων Αθήνας
Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας
σχετικά με την πειθαρχική δίωξη κατά του Σωτήρη Μπαγια

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούμε την κλιμάκωση της πειθαρχικής δίωξης και της επίθεσης κατά του Εισαγγελέα Σωτήρη Μπάγια, Πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων, με αφορμή δηλώσεις του, όπου διατύπωσε κριτικές παρατηρήσεις σχετικά με τη λειτουργία της δικαιοσύνης. Στις δηλώσεις αυτές ο υπό δίωξη εισαγγελικός λειτουργός απλώς εντόπισε προβλήματα στην απονομή της δικαιοσύνης που αποτελούν κοινό τόπο σε όσους με τον ένα ή τον άλλο ρόλο διακονούμε το χώρο.
Η αντίδραση της δικαστικής ηγεσίας μαρτυρά ότι πρώτη προτεραιότητά της είναι όχι απλώς η ποδηγέτηση της δημόσιας γνώμης των δικαστικών λειτουργούν, αλλά ο πλήρης έλεγχος του δικαστικού φρονήματος. Το μήνυμα είναι σαφές: Εφόσον ένας προβεβλημένος συνδικαλιστικός εκπρόσωπος κινδυνεύει με οριστική παύση, είναι πρόδηλο τί μπορεί να συμβεί στα πειθαρχικά και δικαστικά συμβούλια που αφορούν την υπηρεσιακή κατάσταση του ανώνυμου δικαστή.
Καταδικάζουμε τη δίωξη κατά του Σωτήρη Μπάγια, καθώς θίγεται ο πυρήνας του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης και περιορίζεται το συνδικαλιστικό δικαίωμα και η λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστών. Το κυριότερο όμως υπονομεύεται ο ρόλος της ανεξάρτητης δικαιοσύνης ως θεμελίου της δημοκρατικής και δικαιοκρατούμενης κοινωνίας και της προστασίας του πολίτη έναντι της εξουσίας, δημόσιας ή ιδιωτικής.
Καλούμε τους Δικηγορικούς Συλλόγους, τις Δικαστικές Ενώσεις, τις Ενώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα πολιτικά κόμματα να παρακολουθήσουν την υπόθεση, ώστε να ακυρωθεί το αντιδραστικό σχέδιο της δικαστικής ηγεσίας.
Αθήνα, 22-4-2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: